w

Surówka z kapusty białej i czerwonej

Kapusta to moje ulubione warzywo na sałatki i co chwilę wymyślam nowe wersję popularnej surówki coleslaw. Tym razem musztardowy sos przełamany cierpko-słodkim dodatkiem żurawiny!

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1/4 główki kapusty czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • Kapustę białą i czerwoną drobno poszatkować, oprószyć solą i lekko ugnieść. Odstawić.
  • Cebulę drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć.
  • W słoiczku wymieszać wszystkie składniki na sos, zakręcić i mocno potrząsać, aż składniki dobrze się połączą.
  • Kapustę lekko odcisnąć, wymieszać z cebulą i marchewką. Dodać żurawinę, polać sosem i wymieszać. Przykryć i schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (848 głosów)