w

Surówka buraczano-kapuściana

Bardzo zdrowa sałatka z buraków i białej kapusty. Doskonały dodatek do drugich dań, nie tylko na zimę.

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 200 g buraczków
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 60 g selera
  • 60 g pora (biała część)
  • 30 g soli

Przygotowanie:

  • Z kapusty ściągnąć wierzchnie uszkodzone liście.
  • Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować na wąskie paski.
  • Pozostałe warzywa: marchew, buraczki, pietruszkę, seler i por umyć, obrać i poszatkować na tarce o grubych oczkach.
  • W dużym naczyniu dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie warzywa i posolić. Przykryć i odstawić na 6 dni w temperaturze pokojowej.
  • Po 6 dniach sałatkę przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i pasteryzować.

Porcja dla:

15 osób

Czas przygotowania:

60 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

8720 minut


Średnia 5 / 5 (992 głosów)