Składniki:
- 2 kg białej kapusty
- 1 kg marchewki
- 200 g buraczków
- 60 g korzenia pietruszki
- 60 g selera
- 60 g pora (biała część)
- 30 g soli
Przygotowanie:
- Z kapusty ściągnąć wierzchnie uszkodzone liście.
- Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować na wąskie paski.
- Pozostałe warzywa: marchew, buraczki, pietruszkę, seler i por umyć, obrać i poszatkować na tarce o grubych oczkach.
- W dużym naczyniu dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie warzywa i posolić. Przykryć i odstawić na 6 dni w temperaturze pokojowej.
- Po 6 dniach sałatkę przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i pasteryzować.
Porcja dla:
15 osób
Czas przygotowania:
60 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
8720 minut