w

Bułki z wołowiną i sałatką z kapusty i buraków

Kanapki z sałatką z buraków i czerwonej kapusty sąsycące, zawierają wiele ważnych składników odżywczych, a przy tym są bardzo kolorowe. Chuda wołowina to źródło białka i ważnych witamin.

Składniki:

  • 4 łyżki dietetycznego majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 4 duże bułki (najlepiej razowe)
  • 50 g rukwi wodnej lub rukoli
  • 300 g chudej pieczeni wołowej, lekko krwistej, pokrojonej w cienkie plastry

Przygotowanie:

  • Wymieszać w dużym naczyniu majonez i musztardę. Przekroić bułki, posmarować spody tą mieszaniną.
  • Na posmarowane spody nałożyć rukiew lub rukolę i plastry wołowiny.
  • Wrzucić do tego samego naczynia czerwoną kapustę, czerwoną cebulę i buraki. Dodać jogurt, wymieszać, aby wszystkie warzywa się nim pokryły. Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na plastrach wołowiny, przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przykryć górnymi częściami bułek. Od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (1006 głosów)