w

Sałatka ogórkowo-paprykowa

Prosta sałatka i niespodziewanie pyszna. Ogórek z papryką w intensywnie aromatycznym sosie. Najlepiej smakuje schłodzona, jako dodatek do mięs lub ryb z grilla.

Składniki:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/8 łyżeczki papryki chili w płatkach
  • 2 duże ogórki, pokrojone w cienkie półplasterki
  • 1 duża czerwona papryka, drobno pokrojona
  • 1 duża żółta papryka, drobno pokrojona

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na dressing dobrze wymieszać potrząsając w szczelnie zamkniętym słoiczku.
  • W misce wymieszać ogórki z papryką, polać sosem, dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

130 minut


Średnia 5 / 5 (801 głosów)