w

Sałatka z bobu i sera feta na ciepło

Ta sałatka łączy w sobie smaki sera feta, bobu, dojrzałych pomidorów i oliwek. Podaje się ją na ciepło, z pieczywem.

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego bobu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pomidorów, pokrojonych na cząstki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

  • Gotować bób, aż zrobi się miękki. Odcedzić i obrać ze skórki. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pomidory i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Zestawić patelnię z ognia.
  • Dodać na patelnię ser feta, bób, natkę pietruszki i oliwki. Dodać sok z cytryny oraz pieprz do smaku. Wymieszać i podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (832 głosów)