w

Sałatka z kurczaka i awokado w pikantnym sosie balsamicznym

Znakomita, łatwa do przygotowania sałatka łącząca smażone kawałki kurczaka i plastry wędzonego mięsa z indyka w pikantnym sosie z dodatkiem awokado i pomidków koktajlowych.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 300 g filetów z kurczaka, pokrojonych w paseczki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 150 g wędzonego mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Podgrzać oliwę na dużej patelni, dodać czosnek i smażyć, mieszając przez pół minuty, aż zmięknie. Dodać kurczaka, smażyć przez 2-3 minuty, aż mięso się zrumieni.
  • Dodać miód, ocet balsamiczny i musztardę, dobrze wymieszać. Dodać wędzonego indyka i smażyć jeszcze przez minutę (należy uważać, żeby nie smażyć za długo, bo mięso z indyka zrobi się suche). Doprawić do smaku.
  • Sałatę i rukiew włożyć do dużej salaterki. Obrać awokado, pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Rozłożyć awokado, pomidorki i czerwoną cebulę na sałacie i rukwi. Odstawić.
  • Wyłożyć zawartość patelni na sałatkę. Wymieszać, podawać od razu ze świeżym pieczywem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1399 głosów)