Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 300 g filetów z kurczaka, pokrojonych w paseczki
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 150 g wędzonego mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Podgrzać oliwę na dużej patelni, dodać czosnek i smażyć, mieszając przez pół minuty, aż zmięknie. Dodać kurczaka, smażyć przez 2-3 minuty, aż mięso się zrumieni.
- Dodać miód, ocet balsamiczny i musztardę, dobrze wymieszać. Dodać wędzonego indyka i smażyć jeszcze przez minutę (należy uważać, żeby nie smażyć za długo, bo mięso z indyka zrobi się suche). Doprawić do smaku.
- Sałatę i rukiew włożyć do dużej salaterki. Obrać awokado, pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Rozłożyć awokado, pomidorki i czerwoną cebulę na sałacie i rukwi. Odstawić.
- Wyłożyć zawartość patelni na sałatkę. Wymieszać, podawać od razu ze świeżym pieczywem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut