w

Sałatka z rukolą i gorgonzolą

Ten prosty i szybki przepis na sałatkę z rukoli i sera pleśniowego gorgonzola lub lazur poznałam dzięki siostrze, która, wiecznie będąc w biegu, wynajduje nieskomplikowane dania.

Składniki:

  • 250 g rukoli, umytej i osuszonej
  • 200 g sera pleśniowego (gorgonzola lub lazur), pokrojonego w kostkę
  • 12 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka uprażonego sezamu lub pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 5 listków świeżej mięty, posiekanych

Przygotowanie:

  • Na talerzyku położyć rukolę, na nią ser i pomidorki, dodać miętę. Posypać z wierzchu sezamem i orzechami.
  • Przygotować dressing: oliwę wymieszać z sosem sojowym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Polać sałatkę sosem na chwilę przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (848 głosów)