w

Sos tzatziki

Łatwy do przygotowania sos do sałatki greckiej lub do gyrosa, a także doskonały dip do maczania warzyw. Wskazówka: najlepiej smakuje, gdy się go schłodzi przez co najmniej 1 godzinę po przygotowaniu.

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki – obrane, pokrojone w kostkę, bez gniazd nasiennych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 3 ząbki czosnku, obrane

Przygotowanie:

  • W robocie kuchennym lub blenderze dobrze zmiksować razem jogurt, ogórki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, koper i czosnek. Przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby uzyskać jak najlepszy smak.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (765 głosów)