w

Tzatziki

Grecki dip o ostrym smaku czosnku. Dobry z ciepłymi kawałkami chleba pita. Wymaga schłodzenia przez co najmniej 30 minut przed podaniem, aby wydobyć smak. Zamiast mięty można użyć pietruszki.

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 235 ml (1 szkl.) jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pokrojonych świeżych listków mięty

Przygotowanie:

  • Ogórek obrać i przekroić wzdłuż na pół. Usunąć nasiona łyżką. Zetrzeć ogórek na tarce do małej miseczki. Dodać jogurt, czosnek, sól i posiekaną miętę i wymieszać. Przed podaniem wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (639 głosów)