w

Tzatziki, czyli sałatka z ogórków z dressingiem jogurtowym

W Grecji i Turcji ta sałatka podawana jest zwykle jako przystawka do dań mięsnych. Jest bajecznie prosta i ma wspaniały, świeży smak. Najlepiej użyć do niej małych ogórków gruntowych, bo mają więcej smaku, ale z normalnymi szklarniowymi też jest pyszna.

Składniki:

  • 1 duży lub 4 małe ogórki, obrane, przekrojone wzdłuż i pokrojone w plasterki
  • sól
  • 400 g jogurtu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (opcjonalnie)
  • 2 gałązki świeżej mięty, drobno posiekanej

Przygotowanie:

  • Plasterki ogórka włożyć do durszlaka, posypać solą i odstawić na 30 minut do godziny, aby puściły sok.
  • Wymieszać jogurt z czosnkiem, dodać miętę. Odsączyć ogórki i dodać do jogurtu. Można nieco dosolić.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (685 głosów)