w

Panierowany filet z kurczaka z ziemniaczkami i mizerią

Smaczny tradycyjny obiad na każdą okazję. Złoty i chrupiący kotlet z piersi kurczaka podany z młodymi ziemniakami i mizerią.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta mielonej czerwonej papryki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • kilka młodych ziemniaczków
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Filet opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Kotlet obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.
  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  • Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek posiekać. Wymieszać z ogórkami, skropić octem, oprószyć solą i pieprzem, Dodać śmietanę i wymieszać.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1049 głosów)