Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- szczypta mielonej czerwonej papryki
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- kilka młodych ziemniaczków
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Filet opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wstawić do lodówki na 15 minut.
- Kotlet obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
- Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek posiekać. Wymieszać z ogórkami, skropić octem, oprószyć solą i pieprzem, Dodać śmietanę i wymieszać.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
50 minut