w

Sos pieczarkowy z makaronem i orzechową mizerią

Sos zrobiłem wykorzystując resztki filetu z kurczaka, który był upieczony na ostro. Oczywiście składniki są dowolne, jednak wpadłem na pomysł mizerii orzechowo-kokosowej, więc do sosu wykorzystałem mleczko kokosowe. Całość mi posmakowała, dlatego dzielę się tym przepisem.

Składniki:

  • 0,4-0,5 kg makronu razowego
  • 1 cebula
  • 4 -6 ząbków czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • filet z kurczaka, upieczony i pokrojony drobno
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 0,3-0,5 l jogurtu naturalnego
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • sól i pieprz do doprawienia

Przygotowanie:

  • Ugotuj makron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Posiekaj cebulę i czosnek. Wsyp na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Gdy cebula i czosnek się smażą, pokrój pieczarki w cząstki ale nie za małe.
  • Jak cebula zacznie się rumienić, wsyp pieczarki i pod przykryciem duś, aż zmiękną ale nie za bardzo, pieczarki muszą być al dente. W tym momencie dodałem resztkę filetu z kurczaka, który był uprzednio upieczony. Można dać też inne mięso, wędlinę lub pozostawić bez dodatków. Następnie wlałem pół puszki mleczka kokosowego i 3/4 jogurtu. Doprawiłem papryką ostrą, słodką, pieprzem i pozostawiłem pod przykryciem do podduszenia się i zredukowania płynu.
  • W trakcie gdy całość się dusi, umyj ogórek i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miseczki, posól, wymieszaj i pozostaw do puszczenia soku.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj resztę mleczka kokosowego, jogurtu, orzechy, wiórki kokosowe i cukier. Gdy cukier się rozpuści, przelej zawartość do ogórków i wymieszaj.
  • Po zredukowaniu płynów w sosie, posól i wymieszaj, w razie potrzeby dopraw według własnego uznania.
  • Wyłóż makron na talerz, polej sosem i nałóż mizerię. Gotowe. Życzę smacznego 😉

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1910 głosów)