w

Sałatka makaronowa ze szparagami

Pyszna sezonowa sałatka ze szparagami i szynką, pomidorkami cherry i rukolą. Smakuje najlepiej po kilku godzinach w lodówce, gdy smaki się przegryzą.

Składniki:

  • 500 g makaronu penne (lub innego krótkiego makaronu)
  • sól do smaku
  • 300 g białych szparagów
  • 120 g majonezu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 350 g szynki pokrojonej w kostkę
  • mały koszyczek pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
  • 2 garście rukoli

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować w niej makaron, aż będzie al dente. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Odstawić aby ostygł.
  • Obrać łodygi szparagów, a twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na kawałki długości 4 cm. Włożyć je do dużego garnka z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zacznie gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 15 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły. Wodę z gotowania zostawić na później.
  • W misce wymieszać majonez z octem na gładko. Dodać ugotowane szparagi, pomidorki, makaron i szynkę. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli po tym czasie sałatka będzie za sucha, dodać kilka łyżek wody z gotowania szparagów.
  • Rukolę umyć i osuszyć. Podrzeć listki na mniejsze kawałki i wymieszać z sałatką tuż przed podaniem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

160 minut


Średnia 5 / 5 (1593 głosów)