Składniki:
- 500 g makaronu penne (lub innego krótkiego makaronu)
- sól do smaku
- 300 g białych szparagów
- 120 g majonezu
- 2 łyżki białego octu winnego
- 350 g szynki pokrojonej w kostkę
- mały koszyczek pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
- 2 garście rukoli
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować w niej makaron, aż będzie al dente. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Odstawić aby ostygł.
- Obrać łodygi szparagów, a twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na kawałki długości 4 cm. Włożyć je do dużego garnka z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zacznie gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 15 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły. Wodę z gotowania zostawić na później.
- W misce wymieszać majonez z octem na gładko. Dodać ugotowane szparagi, pomidorki, makaron i szynkę. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli po tym czasie sałatka będzie za sucha, dodać kilka łyżek wody z gotowania szparagów.
- Rukolę umyć i osuszyć. Podrzeć listki na mniejsze kawałki i wymieszać z sałatką tuż przed podaniem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
160 minut