Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 marchewki
- 300 g zielonego groszku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 6 ogórków kiszonych
- 1 szklanka majonezu
- 1 szklanka śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 30 minut, aż będą miękkie.
- Groszek odcedzić z zalewy. Jajka i ogórki pokroić w kostkę.
- Przestudzone ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Dodać groszek, jajka i ogórki, wymieszać.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z warzywami.
- Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na jakiś czas przed podaniem, żeby smaki się dobrze przegryzły.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut