w

Sałatka warzywna warstwowa

To jedna ze smaczniejszych sałatek mojej mamy, a przepis od dawna krąży wśród cioć i sąsiadek, które się zachwyciły jej smakiem i wyglądem.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jabłko
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 220 ml majonezu
  • 350 g selera marynowanego, tartego, odsączonego z zalewy

Przygotowanie:

  • Kalafior gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostudzić i podzielić na różyczki.
  • Jajka i jabłko obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • W szklanej salaterce ułożyć warstwami: majonez, seler, kukurydzę, wędlinę, szczypiorek, jajka, kalafiora, ananasa, jabłko i ser.
  • Odstawić na godzinę do lodówki.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (828 głosów)