Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej
- 600 ml wywaru warzywnego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 400 g mrożonej mieszanki owoców morza, rozmrożonych
- 1 ogórek, pokrojony w kostkę
- 200 g groszku cukrowego, pokrojonego
- 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki (ok. 250 g)
- 115 g rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 płat nori, do przybrania
Przygotowanie:
- Wsypać kaszę do teflonowego rondla, zalać gorącym wywarem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować około 5 minut, aż kasza wchłonie cały wywar.
- Dodać 2 łyżki oleju, przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć pokrywkę i wymieszać starannie widelcem, by porozdzielać ziarna. Gotować jeszcze godzinę, na maleńkim ogniu, mieszając widelcem co 10 minut.
- Przyrządzić sos. Włożyć wszystkie składniki do miski i starannie utrzeć widelcem.
- Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju w woku lub na głębokiej patelni. Wrzucić owoce morza i smażyć metodą stir-fry na średnim ogniu 2-3 minuty, aż mocno się rozgrzeją. Dodać do kaszy wraz z ogórkiem, groszkiem cukrowym, koprem włoskim i rzodkiewkami. Skropić sosem i delikatnie wymieszać.
- Uprażyć płat nori, przeciągając go po jednym razie z obu stron nad płomieniem gazowego palnika, aż ściemnieje i zrobi się chrupki. Pociąć nożyczkami w cienkie paseczki, posypać nimi sałatkę i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
90 minut
Całkowity czas:
90 minut