w

Kasza gryczana z owocami morza

Kasza gryczana, czyli prażone ziarna gryki, jest podstawą treściwej sałatki. To miła odmiana, bo zwykle do sałatek używamy ryżu lub makaronu. Dzięki temu, że potrawa ta zawiera dużo świeżych surowych warzyw, jest nie tylko apetycznie kolorowa, lecz również pełna cennych substancji odżywczych.

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 400 g mrożonej mieszanki owoców morza, rozmrożonych
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • 200 g groszku cukrowego, pokrojonego
  • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki (ok. 250 g)
  • 115 g rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 płat nori, do przybrania

Przygotowanie:

  • Wsypać kaszę do teflonowego rondla, zalać gorącym wywarem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować około 5 minut, aż kasza wchłonie cały wywar.
  • Dodać 2 łyżki oleju, przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć pokrywkę i wymieszać starannie widelcem, by porozdzielać ziarna. Gotować jeszcze godzinę, na maleńkim ogniu, mieszając widelcem co 10 minut.
  • Przyrządzić sos. Włożyć wszystkie składniki do miski i starannie utrzeć widelcem.
  • Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju w woku lub na głębokiej patelni. Wrzucić owoce morza i smażyć metodą stir-fry na średnim ogniu 2-3 minuty, aż mocno się rozgrzeją. Dodać do kaszy wraz z ogórkiem, groszkiem cukrowym, koprem włoskim i rzodkiewkami. Skropić sosem i delikatnie wymieszać.
  • Uprażyć płat nori, przeciągając go po jednym razie z obu stron nad płomieniem gazowego palnika, aż ściemnieje i zrobi się chrupki. Pociąć nożyczkami w cienkie paseczki, posypać nimi sałatkę i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

90 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1735 głosów)