w

Sałatka jarzynowa na zimę

Świetny sposób na zachowanie warzyw z letniego ogródka aż do zimy. Potem wystarczy otworzyć słoik i dodatek do dań gotowy!

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • sól

Przygotowanie:

  • Warzywa pokroić, posolić i odstawić na 24 godziny.
  • Warzywa dobrze odcisnąć. Nakładać do wyparzonych słoików.
  • Składniki na zalewę zagotować i zalewać warzywa w słoikach.
  • Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

15 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

1490 minut


Średnia 5 / 5 (933 głosów)