Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg kapusty
- 1 kg ogórków
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- sól
Przygotowanie:
- Warzywa pokroić, posolić i odstawić na 24 godziny.
- Warzywa dobrze odcisnąć. Nakładać do wyparzonych słoików.
- Składniki na zalewę zagotować i zalewać warzywa w słoikach.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
15 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
1490 minut