w

Sałatka jarzynowa z grzybkami

Bardzo lubię przygotowywać tę sałatkę, bo to pewniak na stole przy każdej okazji. Zawsze smakuje, solo lub z pieczywem.

Składniki:

  • 1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków
  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli, odsączonej zalewy
  • 1 winne jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 marynowane czerwone papryki

Przygotowanie:

  • Grzybki odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z fasolką.
  • Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  • Jajka pokroić w kostkę (można kilka ćwiartek odłożyć do dekoracji). Paprykę pokroić w kostkę. Dodać do grzybów z fasolką i wymieszać.
  • Do sałatki dodać jabłko i majonez, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Delkatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Przed podaniem posypać natką.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (990 głosów)