w

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Nie bójcie się tego połączenia! Białe szparagi świetnie pasują do truskawek. W tej sałatce są wymieszane z sosem jogurtowym z dodatkiem soku pomarańczowego. Genialne!

Składniki:

  • 800 g białych szparagów
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  • Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce, pokroić na 2-cm kawałki. W dużym garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru, wrzucić szparagi i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.
  • Miękkie szparagi odcedzić i ostudzić.
  • Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki.
  • W misce wymieszać sok pomarańczowy z jogurtem, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z truskawkami i szparagami.
  • Na talerzach ułożyć liście sałaty, na nie nałożyć sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1014 głosów)