Składniki:
- 800 g białych szparagów
- 300 g truskawek
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce, pokroić na 2-cm kawałki. W dużym garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru, wrzucić szparagi i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.
- Miękkie szparagi odcedzić i ostudzić.
- Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki.
- W misce wymieszać sok pomarańczowy z jogurtem, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z truskawkami i szparagami.
- Na talerzach ułożyć liście sałaty, na nie nałożyć sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut