Składniki:
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 duża szalotka, posiekana
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz do smaku
- 6 średnich buraków, pokrojonych na ćwiartki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
- W miseczce wymieszać ocet z szalotką i miodem. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
- W oddzielnej misce wymieszać buraki z vinaigrette tak, aby równomiernie pokryły się sosem. Resztę sosu zachować. Buraki przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec przez 12 minut, od czasu do czasu przemieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- W misce wymieszać rukolę z orzechami, owocami i resztą sosu. Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę rozdzielić na 4 talerze. Dookoła ułożyć buraki, posypać awokado i serem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
12 minut
Całkowity czas:
32 minut