w

Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Sałatka z rukoli i pieczonych buraków w lekkim sosie vinaigrette z dodatkiem miodu. Na wierzchu awokado i ser gorgonzola – wygląda i smakuje wspaniale!

Składniki:

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duża szalotka, posiekana
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 średnich buraków, pokrojonych na ćwiartki

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
  • W miseczce wymieszać ocet z szalotką i miodem. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  • W oddzielnej misce wymieszać buraki z vinaigrette tak, aby równomiernie pokryły się sosem. Resztę sosu zachować. Buraki przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec przez 12 minut, od czasu do czasu przemieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • W misce wymieszać rukolę z orzechami, owocami i resztą sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatkę rozdzielić na 4 talerze. Dookoła ułożyć buraki, posypać awokado i serem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

12 minut

Całkowity czas:

32 minut


Średnia 5 / 5 (1175 głosów)