w

Sałatka ze szparagów i sałaty lodowej

Maj to dla mnie miesiąc szparagowy – mogę jeść to pyszne warzywo niemal codziennie. Jaka szkoda, że to smakołyk sezonowy…

Składniki:

  • 25 sztuk szparagów
  • 200 g sałaty lodowej
  • 4 duże truskawki
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 7 rzodkiewek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Szparagi oczyścić, obciąć twarde, dolne końcówki (ok 2-3 cm), wrzucić na osolony wrzątek na 5 minut.
  • Sałatę wypłukać i poszarpać palcami na kawałki.
  • Na talerzu ułożyć sałatę, na niej ułożyć szparagi.
  • Rzodkiewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem i koperkiem, dodać sól i pieprz do smaku. Polać sosem szparagi. Talerz udekorować rozkrojoną na ćwiartki truskawką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (939 głosów)