w

Sałatka z rukoli, pieczarek i szparagów

Zielona letnia sałatka ze smażonymi pieczarkami i szparagami. Z powodzeniem może stanowić sycący lunch lub kolację.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 150 g pieczarek
  • 6 szparagów
  • 150 g rukoli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Na oliwie zeszklić cebulę, smażąc ją przez 5 minut.
  • Pieczarki pokroić w paski, a każdy szparag na 3-4 części. (Najlepiej użyć zielonych szparagów, bo nie trzeba ich obierać. Białe trzeba przed pokrojeniem obrać.) Dodać do cebuli. Posolić i smażyć przez 2-3 minuty.
  • Na talerzach ułożyć liście rukoli i przykryć pieczarkami ze szparagami.
  • Na patelnię dodać ocet balsamiczny, zagotować i polać sałatkę.
  • Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (992 głosów)