w

Sałatka ze szparagami i mango

Delikatne białe szparagi, słodkie, dojrzałe mango, curry i zielony pieprz tworzą tę niezwykłą sałatkę. Jeśli znudziły Ci się szparagi z wody – wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 800 g białych szparagów
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki białego octu winnego

Przygotowanie:

  • Obrać szparagi obieraczką do warzyw, zaczynając nieco poniżej łebków. Twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą tylko tyle, aby je przykryła, dodać cukier, sól, biały pieprz i 1 łyżkę soku z limonki i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zacznie gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 15-20 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły. Wodę z gotowania zostawić na później.
  • Przygotować dressing: w małej misce wymieszać ocet z 1 łyżką soku z limonki, solą, pieprzem, curry, oliwą i 3 łyżkami wody z gotowania szparagów. Dodać posiekany pieprz.
  • Polać dressingiem ugotowane szparagi. Dodać pokrojone mango i szczypiorek. Delikatnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Najlepiej schłodzić sałatkę przez godzinę przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1391 głosów)