Składniki:
- 500 g świeżych szparagów
- 350 g krewetek, obranych i odżyłowanych
- 1/3 szklanki (80 ml) majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 marynowanych serc karczochów, odsączonych z zalewy
- 1 szklanka (235 ml) sosu francuskiego do sałatek
- 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane
- 6 gałązek świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić pod zimną wodą. Odłożyć 6 całych, a pozostałe pokroić na 2,5 cm kawałki.
- Krewetki ugotować. Odłożyć 6 sztuk, a pozostałe pokroić w kostkę. Do miski włożyć pokrojone krewetki i szparagi, delikatnie wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny.
- W oddzielnej misce wymieszać serca karczochów z francuskim sosem sałatkowym.
- Krewetki i szparagi przełożyć do dużej salaterki. Posypać jajkami, a na wierzchu ułożyć promieniście całe szparagi.
- Odsączyć karczochy z sosu, ułożyć dookoła na sałatce, na każdy położyć odrobinę majonezu, krewetkę i gałązkę pietruszki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
50 minut