w

Sałatka z krewetkami i szparagami

Wspaniała sałatka na lunch, pochodząca z kuchni francuskiej. Szparagi, krewetki i karczochy są wyśmienitą kombinacją!

Składniki:

  • 500 g świeżych szparagów
  • 350 g krewetek, obranych i odżyłowanych
  • 1/3 szklanki (80 ml) majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 marynowanych serc karczochów, odsączonych z zalewy
  • 1 szklanka (235 ml) sosu francuskiego do sałatek
  • 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane
  • 6 gałązek świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić pod zimną wodą. Odłożyć 6 całych, a pozostałe pokroić na 2,5 cm kawałki.
  • Krewetki ugotować. Odłożyć 6 sztuk, a pozostałe pokroić w kostkę. Do miski włożyć pokrojone krewetki i szparagi, delikatnie wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny.
  • W oddzielnej misce wymieszać serca karczochów z francuskim sosem sałatkowym.
  • Krewetki i szparagi przełożyć do dużej salaterki. Posypać jajkami, a na wierzchu ułożyć promieniście całe szparagi.
  • Odsączyć karczochy z sosu, ułożyć dookoła na sałatce, na każdy położyć odrobinę majonezu, krewetkę i gałązkę pietruszki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1348 głosów)