Składniki:
- 400 g arbuza
- 2 nektarynki lub brzoskwinie
- 170 g mieszanki liści sałaty z rukolą i endywią
- 200 g sera feta
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżki podprażonych pestek dyni lub słonecznika
Przygotowanie:
- Pokroić arbuza na kawałki wielkości kęsa i usunąć pestki. Przeciąć nektarynki lub brzoskwinie na pół, usunąć pestki i pokroić. Porwać liście sałaty na kawałki. Wymieszać owoce i liście sałaty w dużej misce.
- Pokruszyć ser feta nad sałatką. Dodać oliwę i sok z cytryny i lekko podrzucać, aż się dobrze wymiesza. Przyprawić dużą ilością pieprzu, ale nie należy zbyt mocno solić, ponieważ ser może być bardzo słony. Posypać pestkami i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut