w

Sałatka z arbuzem i fetą

Jest to letnia serowa sałatka, nawiązująca do przepisów kuchni śródziemnomorskiej. Słony smak sera feta kontrastuje z soczystymi i pełnymi słodyczy jasnoróżowymi i pomarańczowymi owocami. Liście sałaty nadają lekko pieprzowy smak, a podprażane nasiona – chrupkość.

Składniki:

  • 400 g arbuza
  • 2 nektarynki lub brzoskwinie
  • 170 g mieszanki liści sałaty z rukolą i endywią
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki podprażonych pestek dyni lub słonecznika

Przygotowanie:

  • Pokroić arbuza na kawałki wielkości kęsa i usunąć pestki. Przeciąć nektarynki lub brzoskwinie na pół, usunąć pestki i pokroić. Porwać liście sałaty na kawałki. Wymieszać owoce i liście sałaty w dużej misce.
  • Pokruszyć ser feta nad sałatką. Dodać oliwę i sok z cytryny i lekko podrzucać, aż się dobrze wymiesza. Przyprawić dużą ilością pieprzu, ale nie należy zbyt mocno solić, ponieważ ser może być bardzo słony. Posypać pestkami i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (994 głosów)