Składniki:
- 1 duży brokuł
- 3-4 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 duży ogórek
- 3 dag prażonych pestek słonecznika
Przygotowanie:
- Brokuła dzielimy na różyczki. Myjemy. Gotujemy około 7 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na ósemki. Pomidory sparzamy. Ogórka myjemy. Razem z pomidorami obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
- W salaterce układamy kolejno: brokuł, pomidory, ogórka i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Dekorujemy kleksami majonezu. Posypujemy papryką, szczypiorkiem i słonecznikiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut