w

Sałatka z marynowanych buraków

Jest to łatwa do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna sałatka z buraków, wspaniała na letnie pikniki i grillowanie w ogrodzie.

Składniki:

  • 450 g całych buraków z puszki
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 60 ml (1/4 szklanki) białego octu winnego
  • 40 g (1/4 szklanki) czerwonej cebuli grubo posiekanej

Przygotowanie:

  • Buraki odcedzić, zostawiając 1/4 szklanki płynu. Odcedzone buraki pokroić w paski długości 0,6 – 1,25 cm. Dodać cebulę i wymieszać.
  • Pozostawiony z buraków płyn wlać do rondelka i wraz z cukrem i musztardą podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać ocet i doprowadzić roztwór do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Wystudzoną marynatą zalać buraki z cebulą, wymieszać i przechowywać w lodówce przez 4 do 6 godzin. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

320 minut


Średnia 5 / 5 (1030 głosów)