Składniki:
- 450 g całych buraków z puszki
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 60 ml (1/4 szklanki) białego octu winnego
- 40 g (1/4 szklanki) czerwonej cebuli grubo posiekanej
Przygotowanie:
- Buraki odcedzić, zostawiając 1/4 szklanki płynu. Odcedzone buraki pokroić w paski długości 0,6 – 1,25 cm. Dodać cebulę i wymieszać.
- Pozostawiony z buraków płyn wlać do rondelka i wraz z cukrem i musztardą podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać ocet i doprowadzić roztwór do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Wystudzoną marynatą zalać buraki z cebulą, wymieszać i przechowywać w lodówce przez 4 do 6 godzin. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
320 minut