w

Kremowa sałatka z buraczków

Świeża sałatka na lato, doskonała na pikniki albo grill. Zamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 6 średnich buraków
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie paski
  • 1/2 ogórka pokrojonego w plasterki
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

Przygotowanie:

  • Buraki wyszorować i odkroić górną i dolną twardą część. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Z garnka odlać gorącą wodę, a wlać zimną. Odstawić, aż buraki ostygną na tyle, by można je było kroić.
  • Pokroić buraki w cienkie plasterki i włożyć do salaterki. Dodać cebulę i ogórka.
  • W osobnej misce wymieszać jogurt z majonezem, octem, musztardą, chrzanem, koperkiem, sola i pieprzem. Polać tym warzywa i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub na noc. Podawać na zimno.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

185 minut


Średnia 5 / 5 (1060 głosów)