Składniki:
- 6 średnich buraków
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie paski
- 1/2 ogórka pokrojonego w plasterki
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
Przygotowanie:
- Buraki wyszorować i odkroić górną i dolną twardą część. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Z garnka odlać gorącą wodę, a wlać zimną. Odstawić, aż buraki ostygną na tyle, by można je było kroić.
- Pokroić buraki w cienkie plasterki i włożyć do salaterki. Dodać cebulę i ogórka.
- W osobnej misce wymieszać jogurt z majonezem, octem, musztardą, chrzanem, koperkiem, sola i pieprzem. Polać tym warzywa i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub na noc. Podawać na zimno.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
185 minut