Składniki:
- 500 g buraczków
- 12 orzechów włoskich
- 1 duże, kwaśne jabłko
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka chrzanu (świeżego lub ze słoika)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Nieobrane buraki umyć i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 30-40 minut, aż będzie je można łatwo nakłuć widelcem.
- Orzechy pokroić z grubsza i uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
- Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, miodem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowane buraki włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki, żeby smaki się nawzajem przegryzły.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut