w

Surówka z buraczków z jabłkami i orzechami

Świeża i pyszna surówka, która może być przystawką gdy jest sezon na buraczki. Teraz można już dostać w sklepach ugotowane buraczki, co skraca czas jej przygotowania.

Składniki:

  • 500 g buraczków
  • 12 orzechów włoskich
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka chrzanu (świeżego lub ze słoika)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Nieobrane buraki umyć i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 30-40 minut, aż będzie je można łatwo nakłuć widelcem.
  • Orzechy pokroić z grubsza i uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
  • Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, miodem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem.
  • Ugotowane buraki włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić w kostkę.
  • Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki, żeby smaki się nawzajem przegryzły.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1096 głosów)