w

Marokańska sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana w akompaniamencie buraków z pomidorami, z dodatkiem kolendry i czarnych oliwek w lekkim winegrecie.

Składniki:

  • 600 g buraków
  • 400 g małych ziemniaków sałatkowych
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 100 g czarnych oliwek

Przygotowanie:

  • Umyć buraki i zalać wodą w garnku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 1 godziny, aż zmiękną. Zachować 4 łyżki wywaru w osobnym naczyniu, resztę wylać, buraki przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
  • Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i ostudzić. Obrać buraki i ziemniaki, przekroić najpierw na pół, a potem w plastry. Włożyć do 2 osobnych misek.
  • Pokroić dymkę. Sparzyć pomidory wrzątkiem, zdjąć skórkę, wyjąć pestki. Pokroić w dużą kostkę. Zmieszać dymkę i pomidory z burakami.
  • Obrać czosnek i posiekać drobno. Czosnek, natkę pietruszki, kolendrę i zachowany wywar dodać do miski z burakami i również wymieszać.
  • Zrobić sos winegret. Zmieszać ocet, sól, pieprz i pieprz kajeński. Dodawać olej małymi porcjami, ciągle mieszając. Dwie trzecie sosu dodać do miski z burakami i delikatnie wymieszać. Resztę dolać do miski z ziemniakami i ostrożnie wymieszać. Przykryć obie miski i odstawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
  • Obie sałatki doprawić solą i pieprzem. Można je również doprawić octem. Sałatkę z buraków umieścić w środku dużego talerza, ziemniaczaną zaś rozłożyć wokół niej. Udekorować oliwkami i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (1901 głosów)