Składniki:
- 600 g buraków
- 400 g małych ziemniaków sałatkowych
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 100 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Umyć buraki i zalać wodą w garnku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 1 godziny, aż zmiękną. Zachować 4 łyżki wywaru w osobnym naczyniu, resztę wylać, buraki przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
- Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i ostudzić. Obrać buraki i ziemniaki, przekroić najpierw na pół, a potem w plastry. Włożyć do 2 osobnych misek.
- Pokroić dymkę. Sparzyć pomidory wrzątkiem, zdjąć skórkę, wyjąć pestki. Pokroić w dużą kostkę. Zmieszać dymkę i pomidory z burakami.
- Obrać czosnek i posiekać drobno. Czosnek, natkę pietruszki, kolendrę i zachowany wywar dodać do miski z burakami i również wymieszać.
- Zrobić sos winegret. Zmieszać ocet, sól, pieprz i pieprz kajeński. Dodawać olej małymi porcjami, ciągle mieszając. Dwie trzecie sosu dodać do miski z burakami i delikatnie wymieszać. Resztę dolać do miski z ziemniakami i ostrożnie wymieszać. Przykryć obie miski i odstawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
- Obie sałatki doprawić solą i pieprzem. Można je również doprawić octem. Sałatkę z buraków umieścić w środku dużego talerza, ziemniaczaną zaś rozłożyć wokół niej. Udekorować oliwkami i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
110 minut