w

Buraczki w sosie jogurtowo-chrzanowym

Bardzo lubię buraki – są wartościowe i stanowią pyszny dodatek do dań. W tej wersji gotowane i podane w sosie jogurtowym z dodatkiem chrzanu.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka chrzanu
  • 200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • Buraki umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, przestudzić i obrać.
  • Buraki pokroić w plasterki, posypać cukrem i solą, skropić cytyną.
  • Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać odrobiną wody i dusić, aż będzie miękka. Dodać do buraków, wymieszać.
  • Jogurt wymieszać z chrzanem i dodać do buraczków bezpośrednio przez podaniem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (874 głosów)