Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka chrzanu
- 200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Buraki umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, przestudzić i obrać.
- Buraki pokroić w plasterki, posypać cukrem i solą, skropić cytyną.
- Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać odrobiną wody i dusić, aż będzie miękka. Dodać do buraków, wymieszać.
- Jogurt wymieszać z chrzanem i dodać do buraczków bezpośrednio przez podaniem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
70 minut