Składniki:
- 675 g małych młodych ziemniaków
- 3 buraki, ugotowane i obrane (ok. 250 g)
- 125 g mrożonego zielonego groszku
- 85 g pastrami
- 6 cebulek dymek, w plasterkach
- 4 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki koperku, posiekanego
- 1 łyżka kaparów, wypłukanych i posiekanych
Przygotowanie:
- Gotować ziemniaki w mundurkach w lekko osolonym wrzątku około 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i pokroić w grube plastry.
- W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, wymieszać wszystkie składniki sosu, a buraki pokroić w słupki długości około 3 cm. Gotować groszek 2-3 minuty w kuchence mikrofalowej, albo w garnku, we wrzątku do miękkości. Dokładnie odcedzić.
- Pokrojone ziemniaki wrzucić do dużej miski sałatkowej razem z groszkiem, pastrami i połową pokrojonej dymki.
- Tuż przed podaniem dodać buraki, lekko wymieszać i skropić sosem. Posypać pozostałą dymką i pokrojoną rzodkiewką. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut