w

Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków z burakami i pastrami

Ta pyszna sałatka jest bardzo kolorowa, a jogurt i sos koperkowy nadają jej niezwykły smak. Aby posiłek był bardziej sycący, można podawać sałatkę z cienkimi kromkami żytniego chleba lub pumpernikla.

Składniki:

  • 675 g małych młodych ziemniaków
  • 3 buraki, ugotowane i obrane (ok. 250 g)
  • 125 g mrożonego zielonego groszku
  • 85 g pastrami
  • 6 cebulek dymek, w plasterkach
  • 4 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • 1 łyżka kaparów, wypłukanych i posiekanych

Przygotowanie:

  • Gotować ziemniaki w mundurkach w lekko osolonym wrzątku około 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i pokroić w grube plastry.
  • W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, wymieszać wszystkie składniki sosu, a buraki pokroić w słupki długości około 3 cm. Gotować groszek 2-3 minuty w kuchence mikrofalowej, albo w garnku, we wrzątku do miękkości. Dokładnie odcedzić.
  • Pokrojone ziemniaki wrzucić do dużej miski sałatkowej razem z groszkiem, pastrami i połową pokrojonej dymki.
  • Tuż przed podaniem dodać buraki, lekko wymieszać i skropić sosem. Posypać pozostałą dymką i pokrojoną rzodkiewką. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1378 głosów)