w

Sałatka z buraków z imbirem

Sałatka z gotowanych buraczków z dodatkiem kminku, chrzanu i imbiru. Najlepiej smakuje jeśli postoi dwa dni w lodówce i smaki się dobrze przegryzą.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • sól
  • 1 łyżka kminku
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 50 g cukru
  • 2 goździki

Przygotowanie:

  • Buraki gotować przez godzinę w wodzie z dodatkiem soli i kminku.
  • W międzyczasie obrać i drobno zetrzeć imbir. Wymieszać z chrzanem, octem, cukrem i goździkami.
  • Trochę ostudzić, a następnie obrać buraki. Pokroić w grube plastry i jeszcze ciepłe włożyć do pojemnika ze szczelną przykrywką. Polać sosem, zamknąć i wstawić na 2 dni do lodówki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

195 minut


Średnia 5 / 5 (854 głosów)