w

Sałatka z łososiem po tajsku

Pyszna sałatka z pieczonym łososiem,w pikantnym sosie z dodatkiem azjatyckiego specjału – sosu rybnego. Polecam na każdą okazję!

Składniki:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 papryczki chili, posiekane
  • 700 g filetów z łososia

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  • Sos rybny wymieszać z sokiem z limonki, cukrem i papryczką. Odstawić.
  • Filety z łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i natrzeć oliwą z oliwek. Piec przez 20 minut. Odstawić do przestygnięcia na co najmniej 15 minut.
  • Łososia przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać cebulę, pomidora i bazylię, polać sosem i wymieszać.
  • Podawać na liściach sałaty.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (927 głosów)