Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg papryki
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 500 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki soli
- 230 ml (szklanka) octu
Przygotowanie:
- Drobno pokroić wszystkie warzywa, wymieszać w dużej misce z olejem, cukrem, solą i octem, a następnie odstawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej.
- Przełożyć do dużego garnka i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut.
- Gorące leczo przełożyć do wysterylizowanych słoików i natychmiast zakręcać pokrywki.
- W razie potrzeby można dodatkowo zapasteryzować.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
550 minut