w

Leczo w słoiki

Pyszne leczo na zimę. Jest to przepis na sałatkę z pomidorów, papryki, marchwi i cebuli, która w smaku przypomina leczo. Przyprawy można dodać według własnego gustu.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 500 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 230 ml (szklanka) octu

Przygotowanie:

  • Drobno pokroić wszystkie warzywa, wymieszać w dużej misce z olejem, cukrem, solą i octem, a następnie odstawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Przełożyć do dużego garnka i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut.
  • Gorące leczo przełożyć do wysterylizowanych słoików i natychmiast zakręcać pokrywki.
  • W razie potrzeby można dodatkowo zapasteryzować.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

550 minut


Średnia 5 / 5 (921 głosów)