w

Sałatka z bulgurem i łososiem

Wspaniała sycąca a jednocześnie lekka sałatka doskonała na letni obiad lub kolację – kaszka bulgur na ciepło z pomidorami i łososiem.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszki bulgur
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek bazylii
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

  • Bulgur gotować przez 10 minut.
  • Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, a bazylię posiekać.
  • Łososia pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Warzywa wymieszać z bulgurem, dodać rybę i bazylię, wymieszać.
  • Sok z cytryny wymieszać z oliwą i octem, skropić sałatkę i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (884 głosów)