w

Czerwona sałatka warstwowa

Efektownie się prezentuje – sałatka z wędzonego łososia z buraczkami i ziemniakami, ułożonymi w warstwy.

Składniki:

  • 150 g wędzonego łososia lub pstrąga
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta pieprzu
  • suszony koperek do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Rybę i cebulę wymieszać z łyżką oleju, doprawić do smaku pieprzem i koperkiem. Ułożyć warstwą na ładnym płaskim talerzu lub półmisku. Brzeg talerza można przykryć folią (jak widać na zdjęciu) aby się nie ubrudził podczas nakładania kolejnych warstw.
  • Buraka, ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na warstwie z ryby ułożyć po kolei warstwy: ziemniaków, marchewki i na końcu buraków.
  • Wymieszać majonez z łyżką wody, aby nie był zbyt gęsty i sałatka mogła nim dobrze namoknąć. Sałatkę ponakłuwać patyczkiem lub nożem i w te dziurki wlać równomiernie majonez, aby został stopniowo wchłonięty. Można też po prostu przełożyć każdą warstwę osobno majonezem.
  • Wstawić do lodówki do czasu podania. (Przed podaniem usunąć folię z brzegów talerza!)
  • Można udekorować koperkiem, jajkiem na twardo lub rozetką z ryby.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1607 głosów)