Składniki:
- 150 g wędzonego łososia lub pstrąga
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta pieprzu
- suszony koperek do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rybę i cebulę wymieszać z łyżką oleju, doprawić do smaku pieprzem i koperkiem. Ułożyć warstwą na ładnym płaskim talerzu lub półmisku. Brzeg talerza można przykryć folią (jak widać na zdjęciu) aby się nie ubrudził podczas nakładania kolejnych warstw.
- Buraka, ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na warstwie z ryby ułożyć po kolei warstwy: ziemniaków, marchewki i na końcu buraków.
- Wymieszać majonez z łyżką wody, aby nie był zbyt gęsty i sałatka mogła nim dobrze namoknąć. Sałatkę ponakłuwać patyczkiem lub nożem i w te dziurki wlać równomiernie majonez, aby został stopniowo wchłonięty. Można też po prostu przełożyć każdą warstwę osobno majonezem.
- Wstawić do lodówki do czasu podania. (Przed podaniem usunąć folię z brzegów talerza!)
- Można udekorować koperkiem, jajkiem na twardo lub rozetką z ryby.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut