w

Sałatka sushi

Sałatka z ryżu, suszonych wodorostów nori i łososia to domowa wersja sushi zaskakująca smakiem i prostotą wykonania.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego
  • 2 ogórki
  • 2 płaty nori (suszonych wodorostów)
  • 150 g solonego łososia
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  • Ugotować ryż.
  • Ogórki pokroić w cienkie plasterki, nori pociąć nożyczkami, łososia posiekać.
  • Ryż wymieszać z octem i olejem. Dodać ogórki, łososia i nori. Wymieszać, dodać sezam.
  • Ułożyć na półmisku i skropić sosem sojowym.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (809 głosów)