w

Awokado z wędzonym łososiem

Wykwintna przystawka, jednocześnie prosta do przygotowania. Nadzienie z serka mascarpone i wędzonego łososia w łupinkach awokado.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 40 g wędzonego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g serka mascarpone
  • 1/2 ząbka czosnku, wyciśniętego przez praskę

Przygotowanie:

  • Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, skropić częścią soku z cytryny i przełożyć do miseczki.
  • Łupinki awokado włożyć do zamrażarki. Łososia posiekać.
  • W miseczce wymieszać miąższ awokado z serkiem mascarpone, musztardą, czosnkiem, resztą soku z cytryny, chili i musztardą. Dodać łososia, sól i pieprz do smaku. Farszem napełniać schłodzone łupinki awokado. Posypać szczypiorkiem, grzankami i pistacjami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (887 głosów)