w

Sałatka z grillowanym kurczakiem i odrobiną marchewkowej pikanterii

Jest to ulubiona sałatka moich znajomych, podczas wakacyjnego grillowania.

Składniki:

  • 200 g fileta z kurczaka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 paczka chipsów CRISPY NATURAL Marchew na ostro
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce).
  • Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do garnka, dodajemy masło, przeciśnięty czosnek i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie.
  • Warzywa kroimy w kawałki. Cukinię grillujemy na patelni. To samo robimy z kurczakiem. Na talerz wykładamy szpinak, układamy na nim kurczaka, warzywa umieszczamy obok.
  • Z limonki wyciskamy sok i z połowy ścieramy skórkę, dodajemy sól, pieprz oraz oliwę i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Całość przyozdabiamy listkami szpinaku. Na sam koniec posypujemy pokruszonymi chipsami CRISPY NATURAL Marchew na ostro.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1401 głosów)