Składniki:
- 200 g kaszki bulgur
- 600 ml wrzącego wywaru warzywnego (z kostki)
- 1 bakłażan, pokrojony w plasterki
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 1 duża żółta papryka, pokrojona w krążki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wsypać kaszkę do dużej miski, zalać wywarem i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na 20–25 minut, aż kaszka zmięknie i wchłonie większość wywaru.
- Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Wyłożyć brytfannę folią aluminiową. Ułożyć warzywa na ruszcie i posmarować łyżką oliwy. Piec przez 15–20 minut, aż zrobią się miękkie. Przewrócić raz na drugą stronę i posmarować łyżką oliwy. Regularnie sprawdzać warzywa i wyjąć, gdy będą gotowe.
- Wrzucić kaszkę bulgur do sitka i odsączyć. Wymieszać resztę oliwy z 1 łyżeczką octu w misce po kaszce. Dodać mięso, fasolę i natkę pietruszki. Wrzucić kaszkę z powrotem do miski. Przekroić plastry bakłażanów na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże) i wrzucić do miski wraz z plasterkami cukinii i papryki. Starannie wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem.
- Roztopić masło w rondelku, dodać resztę octu. Wrzucić miętę i wymieszać. Nałożyć sałatkę na talerze i skropić dressingiem. Przybrać listkami mięty.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut