w

Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka w sosie maślano-miętowym

Z typowych dla kuchni śródziemnomorskiej pieczonych warzyw, kurczaka oraz niewymagającej gotowania kaszki bulgur szybko przyrządzimy sałatkę. Będzie to bardzo proste, a jednocześnie pyszne danie.

Składniki:

  • 200 g kaszki bulgur
  • 600 ml wrzącego wywaru warzywnego (z kostki)
  • 1 bakłażan, pokrojony w plasterki
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 duża żółta papryka, pokrojona w krążki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Wsypać kaszkę do dużej miski, zalać wywarem i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na 20–25 minut, aż kaszka zmięknie i wchłonie większość wywaru.
  • Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Wyłożyć brytfannę folią aluminiową. Ułożyć warzywa na ruszcie i posmarować łyżką oliwy. Piec przez 15–20 minut, aż zrobią się miękkie. Przewrócić raz na drugą stronę i posmarować łyżką oliwy. Regularnie sprawdzać warzywa i wyjąć, gdy będą gotowe.
  • Wrzucić kaszkę bulgur do sitka i odsączyć. Wymieszać resztę oliwy z 1 łyżeczką octu w misce po kaszce. Dodać mięso, fasolę i natkę pietruszki. Wrzucić kaszkę z powrotem do miski. Przekroić plastry bakłażanów na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże) i wrzucić do miski wraz z plasterkami cukinii i papryki. Starannie wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Roztopić masło w rondelku, dodać resztę octu. Wrzucić miętę i wymieszać. Nałożyć sałatkę na talerze i skropić dressingiem. Przybrać listkami mięty.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1596 głosów)