Składniki:
- 800 g małych ziemniaków sałatkowych
- po 1 małej główce kalafiora i brokuła
- 2 marchewki
- 2 małe cukinie
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 g pieczarek
- 2 szalotki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować, obrać, pokroić w cienkie plasterki i włożyć do miski.
- Podzielić kalafiora i brokuły na różyczki. Pokroić marchewkę w plasterki. Przekroić cukinię wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Pokroić selera naciowego w plasterki.
- Obgotować 10 minut we wrzątku różyczki kalafiora i brokułów oraz marchewkę. Uważać, żeby nie rozgotować warzyw – powinny być al dente. Po 5 minutach gotowania dodać do garnka cukinię i łodygę selera. Osączyć na sicie i dodać do ziemniaków.
- Pokroić pieczarki na ćwiartki. Drobno posiekać szalotkę. Rozpuścić masło na patelni i podsmażać połowę szalotki około 3 minut. Dodać pieczarki i smażyć razem jeszcze 5 minut. Dodać do ziemniaków.
- Przygotować sos winegret. Zmieszać ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz. Dodawać stopniowo olej, ciągle mieszając. Wrzucić resztę szalotki i posiekane zioła, wymieszać.
- Zalać sałatkę sosem winegret i ostrożnie wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
100 minut