w

Sałatka ziemniaczana z kalafiorem i brokułem

Idealna sałatka na lato: z ziemniakami, kalafiorem, brokułem, cukinią, selerem naciowym i pieczarkami. Wychodzi jej dość dużo, więc można poczęstować gości lub przechować na następny dzień w lodówce.

Składniki:

  • 800 g małych ziemniaków sałatkowych
  • po 1 małej główce kalafiora i brokuła
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować, obrać, pokroić w cienkie plasterki i włożyć do miski.
  • Podzielić kalafiora i brokuły na różyczki. Pokroić marchewkę w plasterki. Przekroić cukinię wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Pokroić selera naciowego w plasterki.
  • Obgotować 10 minut we wrzątku różyczki kalafiora i brokułów oraz marchewkę. Uważać, żeby nie rozgotować warzyw – powinny być al dente. Po 5 minutach gotowania dodać do garnka cukinię i łodygę selera. Osączyć na sicie i dodać do ziemniaków.
  • Pokroić pieczarki na ćwiartki. Drobno posiekać szalotkę. Rozpuścić masło na patelni i podsmażać połowę szalotki około 3 minut. Dodać pieczarki i smażyć razem jeszcze 5 minut. Dodać do ziemniaków.
  • Przygotować sos winegret. Zmieszać ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz. Dodawać stopniowo olej, ciągle mieszając. Wrzucić resztę szalotki i posiekane zioła, wymieszać.
  • Zalać sałatkę sosem winegret i ostrożnie wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1681 głosów)