Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 małe cukinie
- 1,5 zielonej papryki
- 1,5 czerwonej papryki
- 300 g świeżego szpinaku bez łodyg
- 1 główka sałaty karbowanej
Przygotowanie:
- Bakłażana i cukinie pokroić w plastry o grubości 2-3 mm. Plastry bakłażana dodatkowo przekroić na pół. Paprykę pokroić w paski.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. 2 blaszki wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem.
- Połowę oliwy zmieszać z 1,5 łyżki octu balsamicznego. Pokrojone warzywa rozłożyć na blaszkach i posmarować oliwą z octem. Paprykę ułożyć na górnej półce w piekarniku.
- Piec przez 10-15 minut (najlepiej na termoobiegu).
- Szpinak i sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Włożyć do salaterki, dodać pieczone warzywa i wymieszać.
- Pietruszkę posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę.
- Pozostałą oliwę wymieszać z octem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i pietruszkę. Polać sałatkę. Posypać orzechami i grzankami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut