w

Sałatka z pieczonych warzyw i świeżego szpinaku

Sałatka bogata w witaminy i aromaty pieczonych warzyw: bakłażana, cukinii i papryki, z dodatkiem szpinaku i sałaty.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1,5 zielonej papryki
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 300 g świeżego szpinaku bez łodyg
  • 1 główka sałaty karbowanej

Przygotowanie:

  • Bakłażana i cukinie pokroić w plastry o grubości 2-3 mm. Plastry bakłażana dodatkowo przekroić na pół. Paprykę pokroić w paski.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. 2 blaszki wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem.
  • Połowę oliwy zmieszać z 1,5 łyżki octu balsamicznego. Pokrojone warzywa rozłożyć na blaszkach i posmarować oliwą z octem. Paprykę ułożyć na górnej półce w piekarniku.
  • Piec przez 10-15 minut (najlepiej na termoobiegu).
  • Szpinak i sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Włożyć do salaterki, dodać pieczone warzywa i wymieszać.
  • Pietruszkę posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę.
  • Pozostałą oliwę wymieszać z octem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i pietruszkę. Polać sałatkę. Posypać orzechami i grzankami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1364 głosów)