w

Letnia sałatka z kuskusu

Wymieszajmy delikatny kuskus z odrobiną sosu winegret oraz grillowanymi warzywami, miękkim bobem lub groszkiem i kurczakiem. Powstanie niezwykle prosta sałatka na gorąco. Podawać z listkami zielonej sałaty.

Składniki:

  • 200 g kuskusu
  • 400 ml wrzątku lub wywaru
  • 2 zielone lub czerwone papryki, przekrojone na ćwiartki
  • 1 cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki
  • 150 g mrożonego bobu lub 100 g zielonego groszku
  • 5 łyżek sosu winegret

Przygotowanie:

  • Rozgrzać grill lub piekarnik. Zalać kuskus wrzątkiem lub wywarem, dodać łyżeczkę soli i odstawić, by się namoczył.
  • Paprykę i cukinię piec przez 15 minut, przewracając w razie potrzeby na drugą stronę. Warzywa powinny być przyrumienione i miękkie. Pokroić na małe kawałki.
  • W czasie gdy warzywa się pieką, wrzucić bób lub groszek do rondla z wrzątkiem. Gotować przez 3 minuty, odlać i wypłukać bieżącą zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrać bób.
  • Spulchnić kuskus widelcem. Dodać winegret, sok z cytryny, cynamon, płatki migdałów, grillowane warzywa i mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane zioła i starannie wymieszać. Podawać sałatkę udekorowaną cząstkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1307 głosów)