Składniki:
- 200 g kuskusu
- 400 ml wrzątku lub wywaru
- 2 zielone lub czerwone papryki, przekrojone na ćwiartki
- 1 cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki
- 150 g mrożonego bobu lub 100 g zielonego groszku
- 5 łyżek sosu winegret
Przygotowanie:
- Rozgrzać grill lub piekarnik. Zalać kuskus wrzątkiem lub wywarem, dodać łyżeczkę soli i odstawić, by się namoczył.
- Paprykę i cukinię piec przez 15 minut, przewracając w razie potrzeby na drugą stronę. Warzywa powinny być przyrumienione i miękkie. Pokroić na małe kawałki.
- W czasie gdy warzywa się pieką, wrzucić bób lub groszek do rondla z wrzątkiem. Gotować przez 3 minuty, odlać i wypłukać bieżącą zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrać bób.
- Spulchnić kuskus widelcem. Dodać winegret, sok z cytryny, cynamon, płatki migdałów, grillowane warzywa i mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane zioła i starannie wymieszać. Podawać sałatkę udekorowaną cząstkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
30 minut