Składniki:
- 280 g makaronu radiatore (lub innego)
- 350 g różyczek brokułów
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- 1 żółta cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 175 g pomidorków koktajlowych czerwonych lub żółtych, pokrojonych na połówki
Przygotowanie:
- Ugotować makaron we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak żeby był al dente. Odcedzić, przełożyć do dużej miski sałatkowej.
- Przygotować duże naczynie napełnione bardzo zimną wodą.
- W garnku zagotować wodę. Brokuły, czerwoną paprykę, cukinię i cebulę umieścić w dużym metalowym sicie. Zanurzyć we wrzątku i blanszować około 2 minuty, do momentu, kiedy warzywa nabiorą intensywniejszych kolorów. Wyjąć, odsączyć i szybko włożyć do zimnej wody. Odsączyć warzywa, dodać do makaronu razem z pomidorami.
- Składniki na sos wymieszać dokładnie w zakręcanym słoiku, potrząsając nim. Polać sałatkę sosem i wstrząsnąć, aby pokrył wszystkie składniki.
- Przykryć, wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, albo na całą noc. Przed podaniem ponownie wstrząsnąć.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
525 minut