w

Sałatka makaronowa z brokułami

Włoska sałatka, która składa się z makaronu i świeżych warzyw: brokułów, cukinii, papryki i pomidorków koktajlowych, dzięki którym jest bardzo kolorowa, smaczna i pełna zdrowych substancji odżywczych.

Składniki:

  • 280 g makaronu radiatore (lub innego)
  • 350 g różyczek brokułów
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 żółta cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 175 g pomidorków koktajlowych czerwonych lub żółtych, pokrojonych na połówki

Przygotowanie:

  • Ugotować makaron we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak żeby był al dente. Odcedzić, przełożyć do dużej miski sałatkowej.
  • Przygotować duże naczynie napełnione bardzo zimną wodą.
  • W garnku zagotować wodę. Brokuły, czerwoną paprykę, cukinię i cebulę umieścić w dużym metalowym sicie. Zanurzyć we wrzątku i blanszować około 2 minuty, do momentu, kiedy warzywa nabiorą intensywniejszych kolorów. Wyjąć, odsączyć i szybko włożyć do zimnej wody. Odsączyć warzywa, dodać do makaronu razem z pomidorami.
  • Składniki na sos wymieszać dokładnie w zakręcanym słoiku, potrząsając nim. Polać sałatkę sosem i wstrząsnąć, aby pokrył wszystkie składniki.
  • Przykryć, wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, albo na całą noc. Przed podaniem ponownie wstrząsnąć.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

525 minut


Średnia 5 / 5 (1483 głosów)