w

Sałatka z kwiatami i borówkami amerykańskimi

Ta letnia sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. To połączenie jadalnych kwiatów, liści sałaty, kiełków lucerny oraz świeżych soczystych jagód. Jadalne kwiaty można kupić na bazarze albo w sklepie ze zdrową żywością, można je również zerwać w ogrodzie – trzeba tylko wybrać te, które na pewno nie zostały spryskane pestycydami.

Składniki:

  • liście 1 małej sałaty liść dębu, porwane na kawałki
  • 85 g rukoli
  • 85 g kiełków lucerny
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 30 g kwiatów jadalnych, na przykład: nasturcji, ogórecznika, fiołków bądź bratków oraz kwiatów ziół, takich jak szałwia i rozmaryn

Przygotowanie:

  • Przygotować sos. Wymieszać w dużej płytkiej salaterce olej z sokiem cytryny, musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.
  • Dodać liście sałaty oraz rukoli, wymieszać. Posypać sałatkę kiełkami lucerny i borówkami. Na wierzchu ułożyć kwiaty i natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (807 głosów)