Składniki:
- 1 garść świeżego tymianku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 młode cukinie
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szpinaku
- 1/4 szklanki świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 100 g sera ricotta
Przygotowanie:
- Tymainek posiekać i smażyć na oliwie przez 1 minutę. Przykryć i odstawić na 20 minut. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny.
- Cukinie pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki przekroić na pół, a szpinak posiekać. W salaterce wymieszać warzywa, dodać bazylię, oprószyć solą i pieprzem, polać sosem i dobrze wymieszać. Łyżeczką nałożyć na wierzch sałatki ricottę i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
01 minut
Całkowity czas:
41 minut