w

Sałatka z młodą cukinią i serem ricotta

Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia – najlepiej młoda i chrupiąca, jedzona na surowo. W tej sałatce połączona z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i delikatną ricottą!

Składniki:

  • 1 garść świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 młode cukinie
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera ricotta

Przygotowanie:

  • Tymainek posiekać i smażyć na oliwie przez 1 minutę. Przykryć i odstawić na 20 minut. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Cukinie pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki przekroić na pół, a szpinak posiekać. W salaterce wymieszać warzywa, dodać bazylię, oprószyć solą i pieprzem, polać sosem i dobrze wymieszać. Łyżeczką nałożyć na wierzch sałatki ricottę i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

01 minut

Całkowity czas:

41 minut


Średnia 5 / 5 (984 głosów)