Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 500 g białych szparagów
- 500 g brokuła podzielonego na różyczki
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła
Przygotowanie:
- Białe szparagi: Obrać zaczynając nieco poniżej główek. Odkroić stwardniałe końce. Pokroić na kawałki długości 5 cm. Zielone szparagi: Obrać jedynie dolną 1/3 część. Odkroić zdrewniałe końce. Pokroić na kawałki długości 5 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, cukier i masło. Gdy woda zacznie się gotować dodać szparagi, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż.
- Wyjąć szparagi łyżką cedzakową, a do garnka włożyć brokuły i gotować 6-8 minut, aż będą miękkie (ale wciąż jędrne). Odcedzić.
- Na suchej patelni uprażyć orzechy, często mieszając. Gdy zaczną mocno pachnieć zdjąć z patelni i przełożyć na durszlak. Pocierać w dłoniach, aby zeszły z nich skórki, a następnie posiekać.
- W małej miseczce wymieszać ocet z solą i pieprzem. Stale mieszając, dolewać cienką strużką oliwę. Gdy sos będzie jednolity dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
- W szklanej misce ułożyć szparagi, brokuły i orzechy, posypać pietruszką i polać dressingiem. Najlepiej dodatkowo schłodzić przez godzinę w lodówce.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
100 minut