w

Sałatka w stylu śródziemnomorskim

Pikantny dressing podkreśla smak pieczonych warzyw. Jest to jedna z tych sałatek, którą można podać o każdej porze dnia – jako zdrowy posiłek w dzień powszedni, jako przystawkę podczas proszonej kolacji albo jako dodatek do ryby, mięsa lub drobiu z grilla w czasie niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • 1 bakłażan, pokrojony w plasterki grubości 1 cm
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na ćwiartki
  • 1 żółta papryka, pokrojona na ćwiartki
  • 4 młode cukinie, przekrojone wzdłuż na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 4 filety anchois, odsączone i drobno posiekane
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, bardzo drobno posiekanego
  • sól i pieprz
  • gałązki świeżego rozmarynu, do przybrania

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ułożyć jedną warstwę plastrów bakłażana na dużej blasze. Obłożyć czerwoną i żółtą papryką oraz cukinią, przekrojoną stroną do góry.
  • Lekko posmarować warzywa oliwą wymieszaną z czosnkiem, używając pędzelka. Posypać posiekanymi anchois i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piec 25-30 minut.
  • Przykryć warzywa folią aluminiową i piec jeszcze 10-15 minut, aż zrobią się miękkie. Rozłożyć je na półmisku i skropić sokami z pieczenia.
  • Utrzeć wszystkie składniki sosu i polać nim warzywa. Przykryć i odstawić. Kiedy całkowicie ostygną, wstawić sałatkę do lodówki, co najmniej na 4 godziny, by się marynowała.
  • Wyjąć sałatkę z lodówki na godzinę przed podaniem, by ogrzała się do temperatury pokojowej. Udekorować gałązkami rozmarynu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

60 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

360 minut


Średnia 5 / 5 (1675 głosów)