w

Masht-o khiyaar (perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi)

Przepis na tę moją ulubiona sałatkę pochodzi z Persji, czyli z Iranu. Są w niej ogórki, prażone orzechy włoskie, rodzynki i lekki dressing z jogurtu, świeżego koperku u świeżej mięty. Odstawia się ją na godzinę, aby smaki się połączyły, a po tym czasie otrzymujemy absolutnie boską sałatkę.

Składniki:

  • 275 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży ogórek, obrany
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 3 łyżki grubo posiekanych rodzynek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Jogurt wyłożyć na drobne sito wyłożone filtrem do kawy albo gęstą gazą, aby nieco odciekł (na koniec powinno być ok. 250 g gęstego jogurtu).
  • Wydrapać nasiona z ogórka i pokroić go w kostkę.
  • Chwilę prażyć orzechy na małej, suchej patelni na średnim ogniu. Odstawić aby ostygły.
  • Jogurt wymieszać z koperkiem, miętą, orzechami, rodzynkami, solą i pieprzem, a na koniec wymieszać z ogórkiem. Odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1053 głosów)