Składniki:
- 275 g jogurtu naturalnego
- 1 duży ogórek, obrany
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 3 łyżki grubo posiekanych rodzynek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jogurt wyłożyć na drobne sito wyłożone filtrem do kawy albo gęstą gazą, aby nieco odciekł (na koniec powinno być ok. 250 g gęstego jogurtu).
- Wydrapać nasiona z ogórka i pokroić go w kostkę.
- Chwilę prażyć orzechy na małej, suchej patelni na średnim ogniu. Odstawić aby ostygły.
- Jogurt wymieszać z koperkiem, miętą, orzechami, rodzynkami, solą i pieprzem, a na koniec wymieszać z ogórkiem. Odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas:
70 minut